top of page

Beslenmede Yapılan Hatalar

Karbonhidrat tüketmemeye çalışmak.

Karbonhidratlar bizim en temel enerji kaynağımız. Bu sebeple beslenme örüntümüzde dengeli bir şekilde kaliteli karbonhidrat kaynaklarına yer vermemiz gerekiyor. Elbette gereğinden fazla basit karbonhidrat tüketimi kan şekeri dalgalanmalarına sebep olarak kronik hastalıklara ilerleyebilir ve artmış kilo alımına sebep olabilir. Bu sebeple seçici olmalı, porsiyon kontrolüne gitmeli ve kaliteli, kompleks karbonhidrat kaynaklarını seçmeliyiz. Tam tahıllar, baklagiller, taze sebze ve meyveler en önemli kaynaklardır.


Bilinçsizce glutensiz beslenmeye geçmek.

Çölyak veya gluten intoleransı durumlarından gluten kesinlikle çıkarılmalıdır. Ek olarak; IBS, migren, diyabet gibi bazı hastalıklarda da glutensiz beslenmenin olumlu etkiler gösterebileceği bazı çalışmalarda gösterilir ANCAK kesin bir yorum çıkarılamaz. Glutensiz beslenmeye net bir geçiş yapmadan önce mutlaka bir hekime ve diyetisyene danışılmalıdır. Daha sonrasında diyetisyen ile birlikte size özel bir glutensiz beslenme planı oluşturulmalıdır yani bireyselleştirilmelidir. Glutensiz beslenmeyi çok iyi yönetmek gerekir çünkü glutenli ürünler çıkarılıp kırmızı et, doymuş yağlar, nişastalı sebzeler ve şeker tüketimi artarsa sağlık yararı yerine zararı görülebilir.

Bu sebeple bilinçsizce glutensiz beslenmeye geçmek sakıncalıdır. Ayrıca glutensiz beslenenlerde folat, tiamin, riboflavin ve niasin gibi B grubu vitamin eksiklikleri görülebilir.


Öğün atlamak.

Her bireye iyi gelen, günlük enerjisini optimum seviyede tutan, şişkinlik yaratmayan, kısacası İDEAL bir öğün sayısı var. Bu kimi için 3 ana öğün iken, kimi için 2 ana 2 ara öğün olabilir. Bize kaç tane öğünün iyi geldiğini ise ancak beslenme farkındalığımızı artırarak ve gözlem yaparak bilebilir. Bu kazanımdan sonra bize iyi gelen öğün sayısını atlamamalıyız. Bu sayede kan şekeri dengemizi sağlayabileceğiz, günlük enerjimizi iyi seviyede tutabileceğiz ve anlık yeme ataklarını mümkün olduğunca minimuma indirebileceğiz.


bottom of page