top of page

Işıl Işıl Bir Cilt İçin Nasıl Beslenmeliyiz?

Cildimize ne sürdüğümüz, nasıl temizlediğimiz kadar onu içerden nasıl beslediğimiz de çok önemlidir.


Kollajen

Kollajen takviyelerinin ve diğer kollajen ürünlerinin kullanımı artıyor olsa da çoğu insan kollajenin gerçekte ne olduğunu veya vücutta ne işe yaradığını bilmiyor.


Kolajen bir protein türüdür. Aslında, hayvanlarda en bol bulunan yapısal proteindir. Yapısal protein, hücrelerin ve dokuların yapısını veya çerçevesini oluşturan proteindir.


Bilinen en az 28-29 kolajen türü vardır. Vücuttaki kolajenlerin %80-90’ı tip 1, tip 2 ve tip 3 grubuna aittir.


Kollajen bağ dokusunda, deride, tendonlarda, kemiklerde ve kıkırdakta bulunur. Dokulara yapısal destek sağlar ve doku onarımını gerçekleştirir.


Fibroblast adı verilen bağ dokusu hücreleri, kollajen üretir ve korur. İnsanlar yaşlandıkça kolajenleri parçalanır, fibroblast işlevi bozulur ve kollajen üretimi yavaşlar.


Bu değişiklikler, elastin adı verilen bir diğer önemli yapısal proteinin kaybıyla birlikte, ciltte sarkma ve kırışıklıklar gibi yaşlanma belirtilerine yol açar.


Yaşlandıkça kollajen kaybı ve hasarı kaçınılmaz olsa da bazı diyet ve yaşam tarzı faktörleri bu süreci hızlandırabilir. Bunlar:

  • Sigara içmek, kolajeni bozar, cilt yaÅŸlanmasına, kırışıklıklara ve elastikiyet kaybına neden olur.

  • Aşırı alkol tüketimi, kolajen üretimini azaltır, cilt onarım mekanizmalarına zarar vererek cilt yaÅŸlanmasını hızlandırır.

  • Ä°lave ÅŸeker ve ultra iÅŸlenmiÅŸ besinleri yoÄŸun bir ÅŸekilde tüketiyor olmak, glikasyon adı verilen ve kolajen döngüsünü azaltan ve kolajenin çevredeki hücreler ve proteinlerle etkileÅŸime girme kabiliyetini azaltan dolayısıyla da erken yaÅŸlanmaya neden olabilen bir süreci teÅŸvik eder.

  • Aşırı güneÅŸe maruz kalmak, kolajen üretimini bozar ve erken cilt yaÅŸlanmasına sebebiyet verebilir.


Kollajen için en iyi besin kaynakları

Kollajen tüm hayvansal besinlerde bulunur. Özellikle deri ve eklemler gibi bazı kısımlarda yoğunlaşır.

Kolajen açısından zengin besinlere baktığımızda;

  • Kemik suyu gibi jelatin içeren besinler kolajen saÄŸlar.

  • Tavuk. Pek çok kolajen takviyesinin tavuktan elde edilmesinin bir nedeni var. Bol miktarda kolajen içerir. Kümes hayvanları baÄŸ dokusu açısından zengindir. Bu dokular tavuÄŸu zengin bir kolajen kaynağı yapar.

  • Balık ve kabuklu deniz ürünleri. DiÄŸer hayvanlar gibi balıklar ve kabuklu deniz ürünleri de kolajenden yapılmış kemiklere ve baÄŸlara sahiptir. Balığın kafa, pul veya göz küresi kısımları kolajen bakımından en zengin olan yerlerdir.

  • Yumurta. Yumurtalar diÄŸer birçok hayvansal ürün gibi baÄŸ dokuları içermese de, yumurta akı, kolajen üretimi için gerekli amino asitlerden biri olan büyük miktarlarda prolin içerir.

  • Kuru Baklagiller. Baklagiller, genellikle kolajen sentezi için gerekli olan amino asitleri içeren yüksek proteinli bir besindir. Ayrıca birçoÄŸu, kolajen üretimi için gerekli olan bir diÄŸer besin maddesi olan bakır açısından zengindir.


Vücudumuz amino asitlerden doğal olarak kolajen ürettiği için kümes hayvanları, balık, kurubaklagiller ve yumurta gibi besinleri tüketerek kolajen üretimini destekleyebiliriz.


Amino asitlere ek olarak, vücudun kolajen üretimi için diğer besin bileşenlerine de ihtiyacı vardır.


C vitamini, kolajenin öncüsü olan pro-kollajen üretiminde önemli bir rol oynar. Dolayısıyla C vitamini kolajen sentezi için gereklidir, bu nedenle düşük veya eksik C vitamini tüketiyor olmak kolajen üretiminin bozulmasına neden olabilir.


C vitamini bizim günlük almamız gereken bir vitamindir, vücutta depolanmaz.


Bu nedenle, bol miktarda C vitamini açısından zengin besinler tüketmek, sağlıklı kolajen üretimini desteklemeye ciddi şekilde destek olur. Portakal, greyfurt, limon, biber, berryler, kivi bunlar bizim en önemli C vitamini kaynaklarımızdır ve ışıltılı bir cilt için olmazsa olmazdır.


Sağlıklı Yağlar

  • YaÄŸlı balıklar. Omega-3ten zengin, cildi kalın ve nemli tutmaya yardımcıdır. EÄŸer omega-3 eksik tüketiliyorsa cilt kuruluÄŸu olabilir. Bu da iritasyona, inflamasyona, kızarıklıklara ve akneye sebep olabilir.

  • Ceviz. Bitkisel omega-3 kaynağıdır.

  • Avokado. E vitamini bakımından zengindir. Anti oksidan etki gösterir ve saÄŸlıklı yaÄŸlar içerir.

  • Tatlı patates, havuç. Önemli beta karoten kaynaklarıdır. Beta karoten güçlü bir antioksidandır, A vitaminin öncülüdür. Cilde güneÅŸ yanığından, kurumaktan ve kırışıklıktan korunması için destek olur.


Su/Hidrasyon

Vücudumuzun %60’ı sudan oluşur. Dolayısıyla tüm sağlık etkilerinde olduğu gibi cilt sağlığı için de su kritik önem taşır.

Özellikle cilde nem sağlamak, cildin elastikiyetini kaybetmesini önlemek adına çok önemlidir.


bottom of page