top of page

Sağlıklı Sabah Rutini Oluşturmak

Sabah Rutinine Geceden Hazır Olun


Daha sakin bir sabahın sırrı, önceki gece küçük bir hazırlık çalışmasıyla başlar. O halde yapılması gerekenleri şu şekilde ele alın: Yarının kıyafetlerini seçin. Ertesi gün için gerekli iş ve okul malzemelerini toplayın, sabaha çok daha az iş bırakabilmek adına ev işinizi halledin. Ertesi sabah edeceğiniz kahvaltıyı geceden hazırlayın veya en azından sabahki işinizi kolaylaştıracak kadar hazırlayın.

Örneğin: kahvaltı tabağı, yulaf kasesi…


Hatırlatıcı Yaz

Sabah aceleniz olduğundan dolayı bir şeyleri unutma ihtimalimiz çok yüksek. O yüzden, bir gece önce önemli sabah görevlerini not edin ve listeyi görünür bir yere koyun veya belki telefon alarmınıza yazın.

Buna ek olarak bazı olumlu hisler elde etmek için size cesaret veren alıntılar veya mantralar da yazabilirsiniz.


Daha Sakin Bir Alarm ile Uyanın

Doğru çalar saati, doğru alarmı veya doğru uygulamayı bulmak sabahı nasıl geçirdiğinizi ciddi anlamda etkiliyor. Çoğu klasik alarm sizi yataktan zıplatır, ürkütür, rahatsız eder ve dolayısıyla kaygınızı artırır. Güne başlama hevesinizi azaltır. Çünkü korkulu veya size kaygı veren bir ses ile uyanmak stres hormonunu yani kortizolü fırlatır ve bu da günün geri kalanını etkiler. Bu sebeple daha az ürkütücü sesler kullanmanızı öneriyorum.

Ek olarak uyandığınızda, yatakta rahatlatıcı bir tam vücut esnemesi için ayak parmaklarınızı uzatın ve kollarınızı başınızın üzerine uzatın. Yataktan da az kasılmış bir biçimde kalkmanıza yardımcı olacaktır.


Sağlıklı Bir Kahvaltı Çok Önemli

Hepimiz arada bir kahvaltıyı atlıyoruz. Uyanır uyanmaz kahvaltı yapma fikrinden hoşlanmıyor olabilirsiniz ki buna mecbur değilsiniz. Ancak yapılan çalışmalar bize diyor ki uyandıktan 2 saat içinde günün ilk öğününü tüketmemiz gerekiyor. Bu sayede insülin ve melatonin hormon dengesini sağlıyoruz ve biyolojik iç saatimiz olan sirkadyen ritim için iyi bir şey yapmış oluyoruz. Onun dışında sabah uyanır uyanmaz aç karna kahve içmeyin. Mümkünse kahvaltıdan sonra ilk kahvenizi için. Kahvaltıda olmasını önemsediğimiz şeyler ise protein, tam tahıllar, yeşillik ve sağlıklı yağlar.


Farkındalıkla Diş Fırçalayın

Şimdiye odaklanırsanız, kahvaltıdan sonra dişlerinizi fırçalarken bile endişelerinizden kurtulmaya başlayabilirsiniz. Bunu bir ritüel haline getirip diş fırçalarken sadece o anda kalmaya ve dişlerinizi nazikçe temizlemeye odaklanın. Bu mindfulness için güzel bir pratik olabilir ayrıca anda kalmanıza ve rahatlamanıza yardımcı olabilir.


Sabahları Kendinizi Açık Havada Birkaç Adım Atmaya Zorlayın

Vücudunuz egzersiz yaptığınızda kendinizi iyi hissettiren beyin kimyasalları salgılar. Sonrasında kendinizi daha yaratıcı ve üretken hissedebilirsiniz. Bu sebeple ilk fırsatta kendinizi açık havada birkaç adım atmaya zorlayın. Bu size çok daha ayık ve dinç hissettirecek.


Kendinize Çalma Listesi Yapın

İşe giderken yolda veya evde ev işi yaparken dinleyebileceğiniz güzel playlistler hazırlayın. Müzik de olabilir podcast de. Önemli olan sizi hissetmek istediğiniz iyi hislere yönlendirmesi.


Minnettar Olduklarınızı Yazın

Stres zaman zaman hepimizi alt üst eder. Ancak olaylara daha olumlu bir ışıkla bakmanın bir yolu var. Her sabah minnettar olduğunuz birini veya bir şeyi düşünmek için birkaç dakika ayırın. Bunu bir günlüğe yazabilir veya size hatırlatması için fotoğraflara bakabilirsiniz. Hayatınızı daha iyi hale getiren bir arkadaşınızı veya sevdiğiniz birini düşünüyorsanız, neden onları arayıp teşekkür etmek için mesaj atmıyorsunuz?







bottom of page