top of page

Magnezyum Formları ve Vücuttaki Görevleri

Magnezyumun Vücuttaki Görevleri


Magnezyum, vücudumuzdaki metabolik süreçlerin çoğunda görev alan esansiyel bir mineral olup, %99’u hücre içinde bulunmaktadır. Vücutta dördüncü önemli katyondur ve %50-60'ı kemik dokusunda, %20’si kaslarda, %1’i hücre dışı sıvılarda yer almaktadır. Potasyum ve kalsiyumun taşınması, reseptörlerin düzenlenmesi, sinyal transdüksiyonu, enzim aktiviteleri, enerji metabolizması, nükleik asit ve protein sentezi, hücre poliferasyonu gibi birçok metabolik süreçte görev alır. 300’ün üzerinde enzimatik süreçte kofaktör olarak görev aldığı bilinen magnezyum, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet gibi hastalıkların önlenmesinde de etken rol oynar. Diyetle vücuda alınan magnezyumun minerali ince bağırsakta gerçekleşirken, böbrek yoluyla atılır.

Formları

Magnezyum Sitrat: Magnezyumun sitrik asite bağlanmış bu formu emilimi en yüksek halidir. Kronik veya uzun süreli kabızlıkta, böbrek taşında, böbrek sağllığının korunmasında, kramplarda, hücresel enerji desteğinde, kas sinir fonksiyonlarının korunmasında görev alır. Çoğu magnezyum takviyesinde bu form bulunur.


Magnezyum Glisinat: Glisin aminoasidi ile magnezyumun birleşmiş halidir ve biyoyararlınımı en yüksek formudur. Hem glisinin hem magnezyumun rahatlatıcı etkisinden dolayı bu form depresyon, kas hipertonisitesi, premenstrüal sendrom, nöropatik ayak sendromu için kullanılır.


Magnezyum Sülfat: Bu form genellikle damar içi uygulamalarda kullanılır, ağız yolu ile kullanılmaz. Cilt yoluyla bir miktar emilebilirliği olduğu için “Epsom” banyo tuzlarında da bulunur.


Magnezyum Sitrat: Magnezyumun yaygın olarak kullanılan bir formudur ve iyi biyoyararlınıma sahiptir. Emilimi sindirim kanalında çok hızlı gerçekleşir ve dışkıyı gevşek hale getirir. Takviyelerin çoğunda bulunan formdur.


Magnezyum Treonat: Nörolojik süreçlerde kullanılan bu form kan beyin bariyerine en iyi geçen magnezyum formları arasında bulunmaktadır. Depresyon ve endişe tedavilerinde olumlu etkisi bulunmaktadır.


Magnezyum Malat: Magnezyumun malık asite bağlanmasıyla oluşur. Krebs döngüsünde rol aldığı için kronik yorgunluk, kas ağrılarında tercih edilir.


Magnezyum Biglisinat: Bu formda magnezyum ve glisin bulunur. Emilimi iyi olan formlar arasındadır. Sakinleştirici etkisinden dolayı kronik ağrı, pms uykusuzluk, haşimato tiroidinde kullanılır.


Magnezyum Oksit: Emilimi düşüktür ve ishali artırıcı etkisi vardır. Bu yüzden kabızlık tedavisinde kullanılması tercih edilir.


Referanslar



bottom of page