top of page

Sezgisel Beslenme Nedir?

Sezgisel beslenme aslında yalın bir fikirden doğmuştur. Her türlü yemekle barışmak anlamına gelir. Belirli yiyecekleri kısıtlayan veya yasaklayan diyetlerin aksine yiyeceklere “kötü” veya “iyi” olarak bakılmasını reddeder. Bunun yerine vücudun açlık tokluk sinyallerine kulak verilmesi gerektiğini söyler.


Bu tutum sanıldığı gibi istediğiniz zaman istediğinizi yiyeceğiniz bir düzen anlamına gelmez. Vücudun aç veya tok olduğunu kişiye söyleme konusundaki doğal yeteneğinden yararlanmak anlamına gelir. Sezgisel Beslenme ayrıca, belirli bir biçimde görünebilmek için kilo alma veya kilo verme fikrini de bir kenara bırakır. Buradaki ana fikir, genel fiziksel ve zihinsel sağlığı geliştirmek ve korumak için uygun olan gıdalara odaklanmaktır.


Nasıl sezgisel beslenilir?

Sezgisel Beslenme der ki:

Geleneksel diyet mantığını reddedin. Yiyeceklerle ilgili katı kurallar koymak uzun vadede kilo vermeye yardımcı olmayabilir. Diyet işe yaramazsa veya ayak uydurulamazsa daha iyi bir “diyet” arayarak kısır döngüye girilebilir. Yiyecekler kısıtlandığında ise vücudun optimal şekilde çalışması için ihtiyaç duyulan besinler alınamayabilir veya yeme bozukluklarına sebebiyet verebilir.


Acıktığınızda yiyin. Sezgisel beslenme vücudun sinyallerine güvenmeyi temel alır ve aç olduğunuzu anladığınızda yemek yemenizi söyler. İhtiyacınız olan besinleri aldığınızdan emin olmak için çeşitli ve dengeli beslenmelisiniz. Açlıktan karnınız kazınacak duruma gelmemeniz gerekiyor.


Doygunluğa dikkat edin. Yemek yerken, vücudunuzu kontrol etmek için sık sık duraklayın. Yemeğin tadını düşünün ve daha fazlasına ihtiyacınız olup olmadığını görmek için açlık seviyenizi değerlendirin. Ve yemek yeme deneyiminin tadını çıkarmak için zaman ayırın.


Sizi iyi hissettiren besinleri tercih edin. Belirli yiyecekleri yasaklamak, yeme isteğini ciddi anlamda tetikleyebilir, hatta aşırı yemeye sebep olabilir. Sezgisel olarak yemek, hem sağlık ihtiyaçlarınızı hem de damak zevkinizi karşılayan yiyecekleri seçmekle ilgilidir. Düzen ve denge anahtardır. Bir lokma çikolata bir gecede kilo aldırmaz. Ancak zamanla neyi ve nasıl yediğiniz sağlığınızı etkiler.


Duyularınıza saygı duyun. Öfke, yalnızlık, can sıkıntısı veya kaygı gibi duyguları tatmin etmek için yemek, bu duygulara neden olan sorunları çözmeyecektir. Kendinizi bunu sık sık yaparken bulursanız, duygularınızı çözmek için bir psikolog yardımı almanız önerilir.


Faydaları Nedir?

Sezgisel Beslenme ile ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyaç olmakla birlikte, bazı araştırmalar, düzenli olarak sezgisel beslenenlerin kilo veremeyebilirken, daha düşük BKİ’ye (vücut kitle indeksi) ve daha iyi zihinsel sağlığa sahip olma eğiliminde olduklarını bulmuştur.


Sezgisel Beslenme herkes için uygun olmayabilir. Diyabet ve yüksek tansiyon gibi bazı sağlık durumlarında, doktorunuz durumunuzu yönetmek için bazı gıdaları azaltmanızı isteyebilir. Sezgisel yemeyi denemeyi planlıyorsanız, önce doktorunuza danışabilirsiniz.


Sezgisel olarak yemeye nasıl başlamak ve size uygun bir yemek planı bulmak için ise diyetisyen danışmanlığında ilerleyebilirsiniz.


Referanslar

Intuitiveeating.org: “10 Principles of Intuitive Eating.”

National Eating Disorders Association: “What Does Intuitive Eating Mean?”

NPR: “Trust Your Gut: A Beginner's Guide To Intuitive Eating.”

Van Dyke, N., & Drinkwater, E. (2014). Review Article Relationships between intuitive eating and health indicators: Literature review. Public Health Nutrition, 17(8), 1757-1766.




bottom of page