top of page

Beslenmede Ödül ve Ceza Sistemi

Geçmişten günümüze birçok insan, besin alımını ciddi şekilde kısıtlayarak kilo vermeye çalışıyor. Bunun sonucunda ya diyetler bırakılıyor ya da bir süre sonra verilen kilolar geri alınıyor.


Vücudu disipline etmek için ödül – ceza sistemi gibi aslında hiç de sürdürülebilir olmayan bir sistem benimseniyor. Bu sistem “cheat meal/cheat day” gibi ödül ve “bu kadar yersen şu kadar egzersiz yapmalısın” gibi ceza yaklaşımlarını içeriyor. Bu şekilde keskin köşeleri olan düşünce yapıları ne yazık ki uzun vadede olumsuz sonuçlara neden oluyor.



Yiyecekleri ödül veya ceza olarak kullanmak, kazanmaya çalıştığınız sağlıklı beslenme alışkanlıklarını baltalayabilir. Ödül olarak tatlılar, cipsler veya normalde doyacağınızdan çok daha büyük öğünler tüketmek, besin değeri düşük yiyecekleri aşırı yemenize yol açabilir. Daha da kötüsü, yemenizi düzenleme konusundaki doğal yeteneğinize müdahale eder yani kendinizi ödüllendirmek için aç olmadan da yemeye teşvik eder.

Daha kafa karıştırıcı olanı ise vücuda “iyi” bir şey yapmanın ödülü olarak “kötü” olarak etiketlenmiş yiyecekleri yiyip kendinizi şımartma fikri yemek ile olan ilişkiyi ciddi anlamda bozabilir.


Egzersizi bir “ceza” olarak görmek ise hem bedenle hem de egzersizle ilişkimizi bozabilir.


Peki ne yapalım?

Sağlıklı, sürdürülebilir ve ulaşılabilir bir beslenme düzeni için olmazsa olmaz bir özellik var: ESNEKLİK. Mükemmeliyetçi tutumdan uzaklaşmamız gerekiyor. Paralel olarak yemeklere “ödül”, egzersize “ceza” şeklinde bir yaklaşım benimsemek, onlara gerektiğinden fazla anlam yüklememize sebep oluyor.

  • Vücudun açlık-tokluk sinyallerini görmezden gelmeyin.

  • “Cheat meal” yaklaşımından uzaklaşın. Bir gün tıkınırcasına yiyip ertesi gün kısıtlamak size uzun vadede iyi hissettirmeyecektir. Sağlıklı alışkanlıklar ve denge dediğimiz şey hem sebzeleri hem de pizzayı içerebilir! Önemli olan ertesi gün KALDIĞINIZ YERDEN devam etmektir.

  • Ulaşabileceğiniz hedefler ve sürdürebileceğiniz alışkanlıklar benimseyin.

  • Herkese uygun, seveceği bir egzersiz türü mutlaka var! Bu yürüyüş de olabilir yoga da… Bulana kadar denemeye devam edin!



bottom of page