top of page

Propolis Nedir ve Neden Kullanılır?

Çalışkan arıların ürettiği tek maddenin bal olmadığını biliyor muydunuz? Arılar ayrıca iğne yapraklı ve yaprak dökmeyen ağaçlardaki özsudan propolis isimli reçine benzeri bir bileşik üretir. Bunu, kovan inşa etmek için kullanırlar.


Eski çağlardan bu yana tıbbi özellikleri nedeniyle kullanılan bir maddedir. Eski kaynaklara göre propolisi Yunanlılar apseleri tedavi etmek için, Asurlular yaraların iyileşme sürecine yardımcı olmak için, Mısırlılar ise mumyalama işlemi için kullanmışlardır.


Propolisin bileşimi, arıların bulunduğu yere ve hangi ağaçlara, çiçeklere eriştiğine bağlı olarak değişebilir. Örneğin, Brezilya'dan gelen propolis, Türkiye’den gelen propolis ile aynı kimyasal yapıya sahip olmayacaktır. Bu, propolisin sağlık yararları hakkında genel sonuçlara varılmasını zorlaştırmaktadır.


Sağlık Yararları Nelerdir?

Araştırmacılar propoliste 300'den fazla bileşik tanımlamışlardır. Bu bileşiklerin çoğu polifenol formlarıdır yani vücuttaki hastalık ve hasarla savaşan antioksidan tipleridir.


Propolisin anti-bakteriyel, anti-viral, anti-fungal ve anti-enflamatuar özelliklere sahip olduğu ileri sürülmektedir. Ancak konuyla ilgili bilimsel araştırmalar sınırlıdır ve bir netlik yoktur.


Diyabet. Ağızdan alımının diyabetli bireylerde kan şekeri kontrolüne yardımcı olabileceği ileri sürülmektedir. Ancak insülin seviyeleri veya insülin direnci üzerinde kanıtlanmış bir etkisi bilinmemektedir.


Uçuk. Propolis içerikli merhemlerin uçukların daha hızlık iyileşmesine ve ağrısının azalmasına yardımcı olabileceği ileri sürülmektedir.


Ağız içi yaralar. Ağızdan alımının veya propolis gargarasının kanser tedavisinin neden olduğu yaraların iyileşmesine yardımcı olabileceği söylenmektedir.


Yan Etkileri Nelerdir?

Propolis ürünlerinin güvenli olup olmadığını belirlemek için henüz yeterli kanıt yoktur, ancak yüksek riskli olarak kabul edilmezler. Zaten genellikle bal tüketildiğinde bir miktar propolis de alınmış olur. Ancak bala veya arılara alerjisi olan bireyler propolis içeren ürünlere de reaksiyon gösterebilir.


Ağız yoluyla alındığında veya cilde Uygulandığında: Propolis, uygun şekilde kullanıldığında muhtemelen güvenlidir. Ancak diğer arı ürünlerine alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.


Özellikle mevcut alerjiniz veya astımınız varsa, rutininize propolis eklemeden önce doktorunuza danışın.


bottom of page