top of page

Koenzim Q10 (CoQ10), insan vücudunda doğal olarak üretilen bir antioksidandır. Kalp, böbrekler, karaciğer ve pankreasta en yüksek seviyelerde bulunur. Hücreler bunu büyüme ve onarım için kullanırlar.


Yaşlandıkça vücuttaki CoQ10 seviyeleri düşer. Kalp hastalığı, Parkinson, diyabet gibi belirli rahatsızlıkları olan kişilerde ve statin grubu ilaç kullanan kişilerde de seviyeler düşük seyretmektedir. Bu hastalıkların mı eksikliğe yoksa eksikliğin mi bu hastalıklara neden olduğu bilim dünyasında hala bir tartışma konusudur.




Koenzim Q10’u belirli besinlerden almamız mümkündür. En iyi kaynakları yağlı balıklar, organ etleri ve yağlı tohumlardır.


Son yıllarda takviye olarak kullanımı da yaygınlaşmıştır.


Koenzim Q10’un Yararları

  • CoQ10 çocukluk ve ergenlik çağındaki yüksek enerji sebeplerinden biridir. Çünkü mitokondride enerji üretilmesi için CoQ10 gereklidir. Yaşlandıkça seviyeler azalır dolayısıyla yorgunluk hissi artar.

  • Yağda çözünen bir antioksidan olması sebebiyle LDL kolesterol (kötü kolesterol) seviyelerini düzenlemeye yardımcı olarak damar tıkanıklığının oluşumunu engellemeye yardımcıdır.

  • Kalp rahatsızlıklarına sahip kişilerde CoQ10 takviyesinin mevcut durumlarını geliştirebileceğini gösteren çalışmalar mevcuttur.

  • Güçlü bir antioksidan olduğu için cilt hücrelerini korur ve yaşlanma belirtilerini azaltmaya destek olabilir.


Her zaman söylediğimiz gibi sağlık için önceliğimiz bedenimize iyi bakmak, onu iyi beslemek ve aktif tutmak olmalı!


Ek olarak takviye kullanmak istiyorsanız lütfen önce doktorunuza danışın.


Kaynaklar












bottom of page