top of page

Düşük Karbonhidratlı vs Düşük Yağlı Diyet

Düşük Karbonhidratlı Diyet

Düşük karbonhidratlı diyet veya karbonhidrat kısıtlı diyet, karbonhidratlardan alınan toplam kalorinin protein ve yağa göre düşük olduğu bir diyettir. Düşük karbonhidratlı bir diyet, karbonhidrat bakımından zengin gıdaları, özellikle şeker, tahıllar ve nişasta bakımından zengin gıdaları (ekmek, makarna, patates) kısıtlayan ve karbonhidrat yoğunluğu düşük karbonhidrat bazlı gıdalara (sebzeler ve meyve) odaklanan bir diyettir. Düşük karbonhidratlı bir diyet, doğası gereği protein, yağ ve sebzelerde daha yüksektir.


Özellikle beyaz ekmek ve beyaz pirinç gibi yüksek oranda işlenmiş karbonhidratlar yemek, kan şekerini hızla yükseltir ve bu da pankreastan insülin salınımını tetikler. İnsülin dalgalanması kan şekerini hızla düşürerek açlığa neden olabilir. Düşük karbonhidrat savunucuları, çok fazla karbonhidrat tüketen kişilerin ekstra kalori aldığını ve kilo aldığını iddia ediyor. Karbonhidratları protein ve yağ lehine sınırlamak, insülin dalgalanmasını önlemeli ve daha uzun süre tok hissetmenizi sağlamalıdır.

Diyetteki karbonhidrat eksikliğini gidermek için vücut kendi karbonhidrat depolarını karaciğer ve kas dokusundan harekete geçirir. Bu süreçte, vücut suyu da harekete geçirir, yani verilen kilolar su ağırlığıdır. Sonuç hızlı kilo kaybıdır, ancak birkaç ay sonra kilo kaybı, diğer diyetlerde olduğu gibi yavaşlama ve tersine dönme eğilimindedir.


Amerikan Kalp Derneği, kalp, böbrekler ve kemikler üzerinde zorlayıcı olabilen doymuş yağ ve protein açısından çok yüksek olduğu için Atkins diyetini izlememeleri konusunda insanları uyarıyor. Karbonhidrat bakımından zengin meyve ve sebzelerin olmaması da endişe verici çünkü bu yiyecekleri yemek felç, bunama ve bazı kanser riskini düşürme eğiliminde. Bununla birlikte, karbonhidratınızın çoğunu sebzelerden alırsanız ve öncelikle daha sağlıklı yağlar yemeye odaklanırsanız, bu tür diyet birçok insan için daha uzun süreli çalışabilir.




Düşük Yağlı Diyet

Düşük yağlı diyet veya yağ kısıtlı diyet, yağdan alınan toplam kalorinin karbonhidrat ve proteine göre düşük olduğu bir diyettir. Az yağlı bir diyet, yağ kaynakları (hayvansal yağlar, sıvı yağlar, tereyağı, avokado, kabuklu yemişler, tohumlar) ile sınırlıdır ve az yağlı tam gıdalara (tam tahıllar, baklagiller, yağsız etler, meyveler, sebzeler) ve/veya düşük yağlı gıdalara odaklanır. - yağlı gıda ürünleri (%0 süt, az yağlı yoğurt, hafif soslar). Düşük yağlı bir diyet, doğası gereği protein ve karbonhidratlarda daha yüksektir.


Hem karbonhidratlar hem de yağlar, çeşitli nedenlerle kilo kaybı için gereken enerji açığını desteklemek amacıyla toplam enerji alımını azaltmak için araçlar olarak kullanılır.

Her şeyden önce, karbonhidratlar ve yağlar her ikisi de kalori kaynağıdır. Tüketilen her 1 gram karbonhidrat 4 kalori enerji sağlarken, tüketilen her 1 gram yağ 9 kalori enerji sağlar. Bu nedenle, diyette tüketilen karbonhidrat veya yağ miktarını azaltarak, kalori açığı oluşturmak için tüketilen toplam kalori sayısını hızla azaltabilirsiniz. Örneğin, düşük karbonhidratlı bir diyette, 1/2 fincan yulaf (27 gram karbonhidrat içerir) çıkararak 150 kaloriyi atlayabilirsiniz. Alternatif olarak, az yağlı bir diyette, 30 gram (10 gram yağ içeren) peyniri çıkararak 150 kaloriyi de atabilirsiniz.

Düşük yağlı diyetlerin uzun süredir kilo vermenin çözümü olarak lanse edilmesinin nedenlerinden biri, kalorileri hızlı bir şekilde azaltmanın basit bir yolu olmalarıdır. Yağ, karbonhidratlardan daha kalori yoğun olduğundan, gram başına 4 kaloriye kıyasla gram başına 9 kalori olduğundan 3, yağ tüketimindeki küçük bir azalma bile toplam kalori alımını önemli ölçüde azaltabileceğinden, düşük yağlı diyetler kilo vermek için popüler hale gelmiştir.



bottom of page