top of page

Detoks Nedir ve Ne Değildir?

Karaciğer Detoksifikasyonu

Karaciğer vücudun en büyük iç organıdır. Vücutta 500'den fazla farklı işlevden sorumludur. Bu işlevlerden biri detoksifikasyon ve toksinlerin nötralize edilmesidir. Yediğimiz, soluduğumuz veya vücudumuza soktuğumuz hemen hemen her şey karaciğer tarafından detoksifiye edilir.


Karaciğer, toksinleri daha güvenli maddelere ayırmak, safra yoluyla ortadan kaldırmak veya daha güvenli bir biçimde yeniden paketlemek gibi toksinlerle başa çıkmanın çeşitli yollarına sahiptir. Son çare olarak karaciğer, vücudun geri kalanını korumak için toksinlerin kendisini bile depolayacaktır.


Çoğu kimyasal nispeten yeni olduğu için vücudumuzun bunlara uygun şekilde adapte olması binlerce yıl alacaktır. Karaciğer onlarla ne yapacağını çözemezse, onları genellikle yağ dokusunda depolar. Bu işlem, karaciğer dokusuna potansiyel olarak zarar verir.


Detoks Diyeti Nedir?

Detoks diyetleri, genellikle vücudunuzdaki toksinleri ortadan kaldırmak için tasarlanmış kısa süreli diyet müdahaleleridir.


Gerçek bir detoks diyeti, detoksa hazırlık sürecini, karaciğer dostu TAM besinler ile beslenmeyi ve ardından meyve, sebze, meyve suları ve sudan oluşan bir örüntüyü takip eder. Ayrıca şifalı otlar, çaylar ve çeşitli takviyeleri de içerebilir.


Bizim Uyguladığımız Detoks Diyeti NE DEĞİLDİR?

Şok diyet değildir, aşırı kısıtlayıcı bir beslenme değildir. Aç kalıyor olmak değildir. Halsiz ve enerjisiz bir modda olmak değildir.


Faydaları Nedir?
  • Karaciğer dostu beslenerek karaciğerimizi desteklemek,

  • Ağır metalleri elimine etmek,

  • Bütün, besleyici, sağlıklı yiyecekler yemek,

  • İşlenmiş gıdalardan kaçınmak,

  • Hidrasyonu artırmak,

  • Stresi azaltmak,

  • Daha iyi bir uyku kalitesi,

  • Ağız kokusunu azaltmak önemli faydalarındandır.


Yılda 2 kereden fazla yapılmaması tavsiye edilir. Tek başınıza detoks yapmak sakıncalı olabilir. Bu nedenle bir diyetisyen eşliğinde yapmanız en doğrusu olacaktır.


Yaşlı bireylerin, hamile veya emziren kadınların, diyabet hastalarının ve yeme bozukluğu olanların detoks yapması önerilmez!

Comments


bottom of page