top of page

Kurkumin Takviyesi: Ne İşe Yarar ve Kimler Kullanmalıdır?

Kurkumin, zerdeçalın ana aktif bileşenidir. Zerdeçal, Asya'da yaygın olarak kullanılan bir baharat ve körilerin ana maddesidir. Sarı rengi nedeniyle bazen Hint safranı olarak da anılır. Geleneksel tıpta yaygın olarak kullanılması, sağlık yararlarına olan ilgiyi önemli ölçüde artırmıştır. Zerdeçal kendi başına anti-inflamatuar, anti-tümör ve antioksidan etkileri ile bilinir.


Sağlık Yararları

Zerdeçal ve kurkumin, birçok sağlık yararı sağlayan tıbbi özelliklere sahiptir.

Hem zerdeçal hem de kurkuminin bilimsel çalışmalar tarafından desteklenen faydalar gösterdiği alanlardan bazıları şunlardır:

  • Osteoartrit: Zerdeçaldaki kurkumini içeren bitki bileşikleri, iltihaplanma belirteçlerini azaltabilir ve böylece osteoartrit semptomlarını hafifletebilir.

  • Obezite: Zerdeçal ve kurkumin, obezitede yer alan inflamatuar yolu engelleyebilir ve vücut yağının düzenlenmesine yardımcı olabilir.

  • Kalp hastalığı: Zerdeçal ve kurkumin "kötü" LDL kolesterolü ve trigliserit seviyelerini azaltabilir ve sonuç olarak kalp hastalığı riskini azaltabilir.

  • Diyabet: Zerdeçal ve kurkumin, kan şekeri metabolizmasını iyileştirebilir ve diyabetin vücudunuz üzerindeki etkilerini potansiyel olarak azaltabilir.

  • Karaciğer: Zerdeçal özü ve kurkumin zararlı oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olarak kronik karaciğer hasarına karşı koruyucu olabilir .

  • Kanser: Araştırmalar henüz başlangıç aşamasında olsa da, zerdeçal ve kurkumin kolon ve diğer kanser hücrelerinin aktivitesini azaltabilir.

  • Antifungal: Zerdeçal ve kurkumin, mantar hücre zarlarını bozabilir ve daha iyi sonuçlar için mantar ilaçları ile birlikte kullanılabilir.

  • Antibakteriyel: Zerdeçal ve kurkuminin güçlü antibakteriyel etkileri vardır. Hastalığa neden olan birçok bakterinin büyümesini azaltabilirler.


Zerdeçal ve Kurkumin Birbirinden Farklı Sağlık Faydalarına Sahip Olabilir

Zerdeçal, tıp dünyasında büyük saygı kazanmış bir bitkidir. Sadece artrit için iyi olmakla kalmaz, aynı zamanda yaşlandıkça beyninizi de koruyabilir. Parkinson hastalığının tedavinde de umut vadetmektedir.


Zerdeçal, vücudunuzu desteklemek için birlikte çalışan çeşitli bitki bileşikleri içerir. Zerdeçalın antifungal aktivitesini sağlayan kurkumin de dahil olmak üzere sekiz bileşeninin hepsi, mantar büyümesini engelleyebilir. Bu nedenle, kurkumin tek başına mantar büyümesini azaltabilse de, bunun yerine zerdeçal tüketerek çok daha büyük bir etki elde edilebilir.


Zerdeçaldaki en aktif madde kurkumin olarak kabul edildiğinden, araştırmacılar onu izole etmeye ve tek başına belirli koşullara fayda sağlayıp sağlayamayacağını incelemeye başlamışlardır.


Güçlü anti-enflamatuar ve antioksidan etkilere sahip olduğu ve hatta antibakteriyel etkileri sayesinde yara iyileşmesini destekleyebileceği gösterilmiştir.


Dahası, hem zerdeçal hem de kurkuminin tip 2 diyabette kan şekerini düşürdüğü bulunmuştur. Bununla birlikte, kurkumin takviyesi diyabet belirteçlerini en aza indirmede zerdeçaldan daha etkili olabilir.


Her birinin etkilerini doğrudan karşılaştıran daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.


Yararlı bir ipucu, zerdeçal içeren yemeklerinize veya kurkumin içeren takviyelere biraz karabiber eklemektir. Karabiberde piperin adı verilen bir madde, kurkuminin biyoyararlanımını %2.000 artırabilir!



bottom of page