top of page

Oil Pulling

Oil pulling, yenilebilir bir yağı ağzın içinde döndürme ve sonrasında tükürme uygulamasıdır. Bu işlem için çeşitli yağlar kullanılsa da en yaygın olanı Hindistan cevizi yağıdır. Ağzın içine 1 çorba kaşığı yağ konur ve 15-20 dakika boyunca çalkalanır.


Nereden geliyor?

Kökenine baktığımızda bu yöntem, binlerce yıldır Hindistan’daki Ayurveda tıbbında kullanılan geleneksel bir tedavidir ve vücudu toksinlerden arındırdığına inanılır.(1) Ayurveda, vücuttaki tüm sistemleri saflaştırmak için yağla gargara yapılmasını önerir çünkü dilin her bir bölümünün böbrek, akciğer, karaciğer, kalp, ince bağırsak, mide, kolon ve omurga gibi farklı organlara bağlı olduğunu kabul eder.(2)


Faydaları neler?

Streptococcus mutans, ağızdaki ana bakterilerden biridir. Ağızda plak oluşumu ve diş çürümesinde kilit rol oynar. Hindistan cevizi yağı ile oil pulling yapmak, ağızdaki S. mutans gibi zararlı bakterilerin sayısını önemli derecede azaltır.(3) Bakterileri azaltmasına bağlı olarak ağız kokusunun önüne geçebilir.(4) Diş eti iltihaplanmalarını önler.(5) “Oil Pulling Therapy” kitabının yazarı Bruce Fife, bu yöntemin alerji, astım, kronik yorgunluk, diyabet ve migren ağrılarına iyi gelebileceğini söylemektedir.(6) Farklı kaynaklar ise sivilceleri iyileştirebileceğini, diş etlerini ve çeneyi güçlendirmeye yardımcı olacağını öne sürmektedir.(2)


İşte Oil Pulling’in 4 basit adımı:
  1. Bir çorba kaşığı yardımı ile Hindistan cevizi yağını ölçün ve ağzınıza alın.

  2. Yutmamaya dikkat ederek 15-20 dakika boyunca ağzınızda çalkalayın. (Öncelerde 5 dakika ile başlayın. Bunu tam olarak yapana kadar süreyi kademeli artırarak oil pulling yapmaya devam edin.)

  3. İşiniz bittiğinde yağı çöpe dökün. Tıkanmaya yol açabileceği için lavaboya veya tuvalete atmaktan kaçının.

  4. Herhangi bir şey yemeden veya içmeden önce ağzınızı suyla iyice çalkalayın.


En iyi sonuçları elde etmek için sabahları aç karna yapmanız önerilir, ancak kişisel tercihlerinize göre bunu hayatınıza uyarlayabilirsiniz.(7)


Keyifli denemeler!


Referanslar

1. King A. BAD SCIENCE:Oil Pulling. Br Dent J. 2018;224(7):470.

2. Dr. Axe Food is Medicine. Coconut Oil Pulling Benefits & How-to Guide. 2018.

3. Kaushik M, Reddy P, Sharma R, Udameshi P, Mehra N, Marwaha A. Effect of Coconut Oil pulling on Streptococcus mutans Count in Saliva in Comparison with Chlorhexidine Mouthwash. J Contemp Dent Pract. 2016;17(1):38–42.

4. Asokan S, Kumar RS, Emmadi P, Raghuraman R, Sivakumar N. Effect of oil pulling on halitosis and microorganisms causing halitosis: a randomized controlled pilot trial. J Indian Soc Pedod Prev Dent. 2011;29(2):90–4.

5. Peedikayil FC, Sreenivasan P, Narayanan A. Effect of coconut oil in plaque related gingivitis - A preliminary report. Niger Med J. 2015;56(2):143–7.

6. Fife BND. Oil pulling therapy: detoxifying and healing the body through oral cleansing. US: Piccadilly Books; 2008.

7. Shanbhag VK. Oil pulling for maintaining oral hygiene - A review. J Tradit Complement Med. 2016;7(1):106–9.

bottom of page