top of page

Daha İyi Hissetmek İçin Nasıl Beslenmelisiniz?

Kendinizi huzursuz mu hissediyorsunuz? Ne sıklıkta sinirli olduğunuzdan rahatsız mısınız? Belki de ruh halinizi bozup bozmadıklarını görmek için tükettiğiniz yiyecek ve içecekleri gözden geçirmenin zamanı gelmiştir. İlginç ancak yediğiniz yiyeceklerin kısa ve uzun vadede kendinizi daha iyi veya daha kötü hissetmenize sebep olabileceğini gösteren çalışmalar var.


Öğünden öğüne ve günden güne, kan şekerinizi sabit tutmak ve sindirim sisteminizin sorunsuz çalışması, kendinizi daha iyi ve enerjik hissetmenize yardımcı olacaktır. Kan şekeriniz ani dalgalanmalar yaşıyorsa (çok fazla şeker ve rafine undan inip çıkıyorsa) kendinizi daha güçsüz hissetmeniz de olasıdır. Bu, aynı zamanda, yeterli lif ve su almadığınız için, kısıtlayıcı bir diyeti sürdürmeye çabaladığınız için, yeterli vitamin ve mineral almıyor olduğunuz için veya kabızlık nedeniyle sindirim sisteminiz problemliyse de aynı şekilde geçerlidir.


Haftadan haftaya ve aydan aya, vücudunuzu sağlıklı ve hastalıksız tutmak, iyi ruh hallerini de beraberinde getirir. Örneğin, belirli yiyeceklerden aldığınız temel besinler, serotonin gibi iyi hissettiren hormonların seviyelerini daha dengede ve yüksek tutmaya yardımcı olabilir. Anti-inflamatuar besinler iltihabı önlemeye yardımcı olabilir, böylece kan tüm organlarınıza iyi bir şekilde ulaşabilir. Aynı doğrultuda gerekli vitamin ve mineralleri alıyor olmak da size daha iyi hissettirir.



İşte kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacak 6 ipucu!


B12 ve Folik Asit vitaminlerince zengin beslenin.

Barbunya fasulyesi ve yağsız sığır eti ile etli fasulyenin özelliği nedir? Ya da derisiz tavuk göğsü ve marulla yapılmış hafif bir tavuklu Sezar salatası? Ya da yanında brokolili ızgara somon balığı?


Tüm bu yemekler, folik asit ve B12 vitaminleri açısından zengin gıdalar içerir.Bu iki vitamin; merkezi sinir sistemi bozuklukları, duygudurum bozuklukları ve demansları önlemeye yardımcı olur. Daha yüksek folik asit tüketimi, depresif belirtileri azaltmaya yardımcı olur.


Folik asit genellikle kurubaklagiller ve yeşilliklerde bulunur. B12 vitamini ise et, balık, kümes hayvanları ve süt ürünlerinde bulunur.


Meyve ve sebzelerin tadını büyük ölçüde çıkarın.

Meyve ve sebzeler, sağlığınıza ve yaşam kalitenize doğrudan katkıda bulunan temel besinler ve antioksidanlarla doludur.


Günde iki porsiyon ve daha fazla meyve ve sebze tüketiyor olmak, genel sağlığınızı iyileştirir, size daha iyi hissettirir.


Selenyumdan zengin besinler tüketin.

Selenyum vücutta antioksidan görevi gören bir mineraldir. Antioksidanlar daha iyi hissetmek ve kötü ruh hallerini en aza indirmekle yakından ilişkilidir, oksidatif stresi azaltmaya yardımcıdırlar. Oksidatif stres artışı hafif ila orta dereceli depresyon vakalarıyla ilişkilidir.


Erkekler ve kadınlar için önerilen günlük miktar 55 mikrogramdır. Tam tahıllar mükemmel bir selenyum kaynağıdır. Yulaf ezmesi, tam tahıllı ekmek ve kahverengi pirinç gibi günde birkaç porsiyon kepekli tahıl yiyerek kolayca 70 mikrogram selenyum alabilirsiniz.


Selenyum açısından zengin diğer gıdalar şunlardır:

  • Kurubaklagiller,

  • Yağsız ve derisiz etler (yağsız sığır eti, derisiz tavuk veya hindi),

  • Az yağlı süt ürünleri

  • Yağlı tohumlar ve çekirdekler (ceviz, badem, fındık, kabak çekirdeği, ay çekirdeği),

  • Deniz ürünleri (istiridye, yengeç, sardalya ve balıklar).


Haftada 2 kez balık tüketin.

Yapılan araştırmalar, bireylerin balık (özellikle de omega-3 yağ asitleri bakımından yüksek olan somon gibi yağlı balıklar) yemeleri durumunda depresyon belirtilerine ve hızlı ruh hali değişimlerine sahip olma riskinin daha düşük olduğunu göstermiştir.


İyi omega-3 yağ asitleri kaynakları şunları içerir:

  • Ringa balığı,

  • Somon,

  • Sardalya,

  • Tuna balığı.


Yeterli D vitamini alın.

Güneşte biraz zaman geçirmek sizi daha iyi hissettiriyor mu? Güneş ışınları vücudumuzun D vitamini sentezlemesini ve düzenlemesini sağlar.


Düşük D vitamini seviyeleri PMS, mevsimsel duygulanım bozukluğu, belirlenmemiş duygudurum bozukluğu ve majör depresif bozukluk gibi duygudurum bozuklukları ile ilişkilendirilmiştir.


Çok az gıda doğal olarak D vitamini içerir. Bu nedenle D vitaminini çeşitli kaynaklardan almamızı ve günlük 10-12 dakika güneşe çıkmanızı öneriyoruz.


D vitamini içerebilecek besinler:

  • Somon, ton balığı ve uskumru gibi yağlı balıklar,

  • Sığır karaciğeri,

  • Peynir,

  • Yumurta sarısı.


Kendinizi bitter çikolata ile şımartın.

Bitter çikolatanın beyin endorfin seviyeleri üzerinde etkisi vardır. Ayrıca bitter çikolatanın kalp dostu bir besin olacağını gösteren çalışmalar da mevcuttur.


Yüksek kakao içerikli, mümkünse el yapımı çikolatalar tüketmek iyi hal ve hafiflemiş duygular ile ilişkilidir.









bottom of page