top of page

Şehre Dönüş: Tatil Sonrası Sağlıklı Rutine Dönmek

Uzun ve dinlendirici bir tatili arkamızda bırakarak büyük şehirlere geri döndük. Pek çoğumuzda ortak bir durum söz konusu: Sağlıklı rutine nasıl döneceğiz? Bu durumda genelde herkes çok sıkı bir diyete girmeye ve bolca kısıtlamaya hazır, ancak küçük adımlar atarak, daha tutarlı ilerleyerek hedeflerimize ulaşmak kesinlikle daha kalıcı bir çözüm olacak. Bu küçük adımları sizin için derledik!



1. Şişkinlikten Kurtulun

Tatil boyunca aldığınızı düşündüğünüz kiloların bir kısmı aslında şişkinlik. Beslenme düzeni değişimi, kabızlık, yüksek alkol alımı, su içmemek, yeterli meyve sebze tüketmemek, hareketsiz kalmak ve çok tuzlu yemek gibi pek çok faktör şişkinliği ciddi anlamda artırıcı etki gösterebilir. Şişkinlikten kurtulmanın en iyi yolu, bol su içmek, hareket ve lifli besin tüketmek!


2. Her Öğüne Bir Sebze Ekleyin

Lif ve sebze alımını artırmak için her öğüne bir sebze eklemeyi deneyin. Bu sayede hem vitamin-mineral dengenizi koruyabilecek hem de bağırsak hareketlerinizi düzenleyebileceksiniz. Örneğin sabah yumurtanıza yeşillik ekleyebilir, öğlen lezzetli sebze atıştırmakları tüketebilir ve akşam ana yemeğinizi yanına bol salata ile servis edebilirsiniz!


3. Basit Karbonhidratları Kompleks Olanlar ile Değiştirin

Besin değeri düşük olan basit karbonhidratları (patates, beyaz un, beyaz pirinç gibi) kompleks dediğimiz tam tahıllar ile değiştirin. Bu sayede hem tokluk sürenizi uzatabilecek hem de daha dengeli bir kan şekeri seyrine sahip olabileceksiniz.


4. Temiz İçecekler Tüketin

Bol şekerli, alkollü içeceklerin tüketildiği tatilden sonra vücudunuzu biraz daha temiz içecekler ile rahatlatın. Sade maden suyu, ayran, su, soğuk yeşil çay ve şekersiz kahve bu toparlanma sürecinde kurtarıcılarınız olacak.


5. Hareket Edin

Vücudu aktif tutmak hem şişkinlikten kurtulmak hem de gün boyu daha zinde hissetmek için vazgeçilmez bir adım. Önerimiz: hem aerobik (yürüyükş, koşu, yüzme, bisiklet) hem de ağırlık-direnç egzersizlerini kombin ederek uygulamak!


6. İhtiyaç Duyuyorsanız Mutlaka Ara Öğün Tüketin

Gün içinde ara öğün yapmak kan şekeri düzeylerini sabit tutmanıza ve enerjinizi yükseltmenize yardımcı olabilir. İşlenmiş ve paketlenmiş atıştırmalık yiyecekleri bu dönemde atlayabiliriz çünkü bunlar çok fazla şeker, tuz ve katkı maddesi içeriyor. Bunun yerine, önceden atıştırmalıklarınızı planlayın. Taze veya kuru meyve, peynir, doğranmış çiğ sebzeler, haşlanmış yumurta, tam tahıllı krakerler, humus harika seçenekler!




bottom of page