top of page

Şifa Deposu: Moringa Bitkisi



Moringa Oleifera, özellikle Hindistan’a özgü bir bitki olarak bilinir ve Hindistan ve çevresinde çok önemli bir besin kaynağı olarak kabul edilir. Anavatanı Hindistan’da genellikle baget ağacı, mucize ağacı veya yaban turpu ağacı olarak anılır. Bugün Asya, Afrika ve Latin Amerika topraklarında yetiştirilen Moringa Oleifera’nın yaprakları, ağaç kabuğu, çiçekleri, meyveleri ve tohumları ilaç yapımında kullanılır. Yetiştirilmesi kolay ve ucuz bir bitkidir ve kurutulduğunda besin değerlerinin çoğunu korur. Yaprakları A, B ve C vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi mineraller ve diğer temel fitokimyasallar açısından zengindir. Yapraklarından elde edilen özler, malnutrisyonu tedavi etmek ve anne sütünü artırmak için kullanılır. Bu süper besin, binlerce yıldır bitki tıbbında ve ayurvedik şifada geleneksel bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır.


Potansiyel antioksidan, antikanser, anti-inflamatuar, antidiyabetik ve antimikrobiyal ajan olarak kullanılır. Aynı zamanda Moringa oleifera tohumu doğal bir pıhtılaştırıcıdır.

Bir antioksidan olarak, kalbin ve hücrelerin hasardan korunmasına yardımcı olur ve sağlıklı kalbi de koruduğu gözlemlenmiştir. Bunun yanında anti-inflamatuar özelliği ile ödem oluşumunu önlemede etkili olabilir.


Biyoaktif bitki bileşikleri açısından da çok zengindir. Moringa ayrıca iltihabı ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca antifungal, antiviral, antidepresan özelliklere de sahiptir. Antidepresan özelliği ile depresyon ve anksiyete tedavisinde yardımcı olduğu düşünülmektedir.


Moringa Oleifera; anemi gibi kan hastalıklarında, kabızlık, ishal, mide ağrısı, mide ve bağırsak ülserleri, bağırsak spazmları gibi sindirim sistemi bozukluklarında, artrit ve eklem ağrıları gibi kemik hastalıklarında tedavi amaçlı kullanılır. Ayrıca astım, kanser, diyabet, baş ağrısı, kalp sorunları, yüksek tansiyon, böbrek taşları, menopoz semptomları, tiroid bozuklukları ve enfeksiyon tedavileri için de kullanıldığı bilinmektedir.


Moringa ayrıca antioksidan özelliği ile, spazmları önlemek, bağışıklık sistemini güçlendirmek, hamileliği önlemek için oral yoldan alınır. Bazı insanlar bunu bir besin takviyesi veya tonik olarak kullanır. Aynı zamanda idrar söktürücü (diüretik) olarak da kullanılır.

Moringa bazen doğrudan cilde mikrop öldürücü olarak uygulanır. Ayrıca apse (enfeksiyon cepleri), kepek, diş eti hastalığı (diş eti iltihabı), yılan ısırıkları, siğiller ve yaraların tedavisinde de cilde uygulanır.


Son olarak faydaları saymakla bitmeyen Moringa’nın tohumunun yağı, saçı serbest radikallere karşı korur ve temiz ve sağlıklı kalmasını sağlar. Moringa ayrıca bitki bazlı protein içerir, bu da cilt hücrelerinin hasardan korunmasına yardımcı olduğu anlamına gelir. Ayrıca cildi ve saçı güçlendiren nemlendirici ve detoksifiye edici elementler içerir.


Kaynaklar



bottom of page