top of page

Sonbaharda Nasıl Beslenmeliyiz?


Sağlıklı karbonhidratlara odaklanın. Sonbahar-kış aylarında daha uzun karanlık saatler, serotonin seviyelerinde düşüşlere neden olabilir. Hatta bazı yiyecek isteklerini ve akşam aşermelerini beraberinde getirebilir. Sağlıklı ve kompleks karbonhidratlar tüketiyor olmak serotonini artırabilir. Tam tahıllar, meyve ve sebzeleri beslenmenizden eksik etmeyin.


Porsiyonlara dikkat! Geceler bu denli uzunken ve bütün akşam evdeyken porsiyonlar büyüyebiliyor. Ayrıca devamlı ve düzensiz atıştırma hali oluşabiliyor. Gereğinden fazla yemek yemekten kaçınmak için yemeklerinizi ailenizle birlikte sofrada yemek, yemeği tabaklara masada değil de tezgahta servis etmek, daha küçük tabaklar kullanmak, tabağın yarısını mevsim sebzelerine ayırmak küçük ama etkili davranışlar olacaktır! Akşam televizyon izlerken atıştırma veya bir şey içme isteği için ise kafeindense bitki çaylarından ve sağlıklı küçük ara öğünlerden yararlanmanızı öneriyoruz.


Çorbanın tadını çıkarın. Bol sebze, kurubaklagil, tavuk/et suyu, baharatlar ile zenginleştirdiğiniz ve fonksiyonel bir hale getirdiğiniz çorbalar bağışıklık sisteminize destek olur. Aynı zamanda soğuyan havada vücudumuzu bir nebze daha ısıtmaya gitmiş oluruz ki bu da bize ayurvedanın öğretilerinden bir tanesi.


Sağlıklı yağlardan zengin beslenin. Hava soğudukça biraz daha yağlı ve yoğun kalorili besinler tüketmeye yatkın oluyoruz. Bu noktada sağlıklı yağlar kalp-damar sağlığını korumak ve iyileştirmek için olmazsa olmazlarımız. Yağlı balıklar, yağlı tohumlar (badem, ceviz, fındık gibi), zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, ghee, avokado gibi elzem yağ asitlerince zengin yağ kaynaklarını tüketmeye özen göstermenizi öneriyoruz. Trans yağdan uzak durun ve doymuş yağları kararında tüketmeye çalışın.


Günde 5 porsiyon meyve ve sebze yiyin. Antioksidan ve vitaminlerce zengin meyve ve sebzeler yiyerek hem bağışıklık sisteminizi güçlendirin hem de lif alımınızı artırın. Mandalina, elma, greyfurt, brokoli, brüksel lahanası, havuç, karnabahar gibi mevsiminde olan meyve ve sebzeleri seçmeye özen gösterin. Günlük toplam 5 porsiyon meyve ve sebze tüketmeyi bir alışkanlık haline getirin.


Bol su içmeye devam! Dışarısı soğuk olsa da yine de her gün minimum 6-8 bardak su içmeniz gerekir. Büyük bir cam şişe edinmek ve bunu devamlı dolu halde göz önünde bulundurmak işe yarayabilir.


Hareket edin. Spor salonuna gitmeye vaktim yok diyorsanız, sorun değil! Hayatınızda küçük düzenlemelerle hareketi artırın. Asansör yerine merdivenleri kullanın, arabanızı biraz uzağa park edip yürüyün veya otobüsten 1 durak önce inin.


Beslenmenizi bir düzene oturtun. Günde üç öğün veya altı küçük öğün kısacası size hangi düzen iyi geliyorsa o programa bağlı kalmak, sizi tok tutmaya ve aşırı yemenin cazibesine direnmenize yardımcı olabilir. Düzenli bir yemek programı aynı zamanda metabolizmanızı harekete geçirebilir ve dışarıdaki kasvetli havaya rağmen bu soğuk havada enerji seviyenizi yüksek tutabilir!



Comments


bottom of page