top of page

Sağlıkla Kilo Vermenin Yolları



1. Öğün atlamayın.

Öğün atlamak kilo vermenize yardımcı olmaz. Temel besinlerden eksik kalabilir ve aç hissettiğiniz için gün boyunca daha fazla atıştırma yapabilirsiniz.


2. Düzenli yemek yiyin.

Gün içinde düzenli saatlerde yemek yemek açlık-tokluk hormon dengenizinin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Bu da metabolizmanızın iyi çalışmasını destekler.


3. Bol meyve ve sebze yiyin.

Meyve ve sebzeler kaliteli karbonhidrat ve lif kaynaklarıdır. Ayrıca bol miktarda vitamin ve mineral içerirler. Hem sağlıklı beslenmek hem de kilo vermek için olmazsa olmazlarımızdır. Günde toplam 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmenizi öneriyoruz.


Kilo verme döneminde meyveleri gün içinde ara öğünlerde, sebzeyi ise özellikle akşam ana öğünde tüketmek size çok yardımcı olacak!


4. Daha aktif olun.

Aktif olmak, kilo vermenin ve sonrasında kilo almaktan korunmanın en kilit noktalarındandır. Hem yağ yakımınızı hızlandırmaya hem de metabolizmanızı aktif tutmaya yardımcı olacaktır.


Zevk aldığınız ve rutininize uyabileceğiniz bir aktivite bulun ve keyfini çıkarın!


5. Bol su için.

Bazen -özellikle yoğun günlerde- susuzluk ve açlığı birbirine karıştırabiliriz. Bu konuda karışıklık yaşamamak için günlük içmeniz gereken su miktarını hesaplayın. Her su içtikçe not alabilir ve günlük su hedefinizi tamamlayabilirsiniz. Ayrıca su içmek metabolizmayı aktif tutmanın kilit noktalarındandır.


6. Yüksek lifli yiyecekler yiyin.

Bol miktarda lif içeren yiyecekler yavaş sindirilir ve bu sayede tokluk hissinizi artırmaya yardım eder. Meyve ve sebzenin yanı sıra, yulaf, tam tahıllar, kurubaklagiller ve yağlı tohumları beslenmenize dengeli bir şekilde dağıtın.


7. Gıda etiketlerini okuyun.

Gıda etiketlerini nasıl okuyacağınızı bilmek, daha sağlıklı seçenekler seçmenize yardımcı olabilir. Belirli bir yiyeceğin kilo verme planındaki günlük beslenmenize uyup uymadığını anlamak için bilinçli bir sağlık okur yazarı olun.


8. Daha küçük bir tabak kullanın.

Daha küçük tabaklar kullanmak, daha küçük porsiyonlar yemenize yardımcı olabilir. Daha küçük tabaklar ve kaseler kullanarak yavaş yavaş daha küçük porsiyonları aç kalmadan yemeye alışabilirsiniz. Midenin beyne doyduğunu söylemesi yaklaşık 20 dakika sürer, bu nedenle yavaş yiyin ve 10 üzerinden 7 tokluğa ulaştığınızda yemeyi bırakın.


9. Yiyecekleri yasaklamayın.

Kilo verme planınızdaki yiyecekleri, özellikle de sevdiğiniz yiyecekleri yasaklamayın. Yiyecekleri yasaklamak sadece onları daha çok istemenize neden olur. Günlük beslenmenize dengeli bir şekilde dağıttığınız sürece sevdiğiniz yiyeceklerden keyif almamanız için hiçbir sebep yok!


10. Atıştırmalıklarınızı akıllıca seçin.

Evde meyve, tahıl krakerler, yağlı tohumlar, yulaflı kekler gibi sağlıklı atıştırmalıkları evde elinizin altında bulundurun.


11. Alkolü azaltın.

Standart bir kadeh şarap, bir parça çikolata kadar kalori içerebilir. Zamanla, çok fazla içmek kilo alımına kolayca katkıda bulunabilir. Kilo verme döneminde tüketeciğiniz alkol miktarını sınırlamakta fayda var.


12. Yemeklerinizi planlayın.

Sağlıklı beslenme planınıza bağlı kaldığınızdan emin olarak, haftanın kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği ve ara öğünlerinizi planlamaya çalışın. Haftalık bir alışveriş listesi yapmak size yardımcı olabilir.



bottom of page