Fibromiyalji, vücutta ağrı, yorgunluk ve belirli noktaların hassaslaşmasına neden olan bir durumdur. Teşhis edilmesi zor olabilir çünkü semptomlarının çoğu diğer sağlık problemlerine benzerdir. Tedavisi de bu sebeple zor olabilir. Diyet değişiklikleri de dahil olmak üzere yaşam tarzı değişiklikleri yaratmak, fibromiyaljisi olan bireylerin semptomlarını yönetmesine yardımcı olabilir.
Yeterli enerji alın.
Fibromiyalji kendinizi yorgun ve yıpranmış hissetmenize neden olabilir. Kaliteli enerji kaynakları ile beslenmek, günü en rahat şekilde atlatmanıza yardımcı olabilir. Karbonhidratların emilimini yavaşlatmak ve daha dengeli bir kan şekeri için onları protein veya yağlarla birlikte tüketin. Ayrıca lif oranı yüksek ve ilave şeker oranı düşük taze, tam besinleri tercih edin.
Badem, fındık gibi yağlı tohumlar,
Taze sebze ve meyveler,
Tam tahıllar,
Yulaf,
Koyu yapraklı yeşillikler,
Avokado.
Semptomlarınızı tetikleyen besinlerden kaçının.
Tek bir "fibromiyalji diyeti" olmasa da, araştırmalar, bazı besin maddelerinin veya türlerinin fibromiyaljisi olan bazı bireylerde sorunlara neden olabileceğini gösteriyor.
Bunlar:
FODMAP'ler (fermente edilebilir oligosakkarit, disakkarit, monosakkarit ve polioller)
Gluten,
Eksitotoksinler (bir gıda katkı maddesi kategorisi) olarak sıralanabilir.
Fibromiyaljisi olan bazı bireyler belirli besinlerin türlerini yediklerinde veya bunlardan kaçındıklarında kendilerini daha iyi hissederler. Hangi yiyeceklerin semptomlarınızı tetiklediğini veya iyileştirdiğini öğrenmek için bir beslenme günlüğü tutmanız faydalı olabilir.
FODMAP'ler (fermente edilebilir oligosakkarit, disakkarit, monosakkarit ve polioller)
FODMAP'ler, sindirim sisteminde bağırsak bakterileri tarafından fermente edilen belirli karbonhidratlardır. Bazı bireylerde fibromiyalji semptomlarını teşvik edebilir veya artırabilirler. Bunu gözlemlemek ve tespit edebilmek için bir beslenme günlüğü tutmak ve uzman bir diyetisyenden yardım almak çok önemlidir.
FODMAP'lerden zengin besinler şunları içerir:
Süt ürünleri,
Kurubaklagiller,
Ekmek,
Makarna,
Arpa ve çavdar,
Brokoli, Brüksel lahanası ve karnabahar gibi turpgiller,
Elma, şeftali ve armut gibi meyveler.
Gluten
Bazı çalışmalar, çölyak olmayan gluten duyarlılığının fibromiyaljinin altında yatan bir neden olabileceğini bildirmektedir. Bu sebeple fibromiyaljisi olan bireylerde glutensiz bir diyet uygulamak ağrıları azaltıcı veya yaşam kalitesini artırıcı etki gösterebilir.
Eksitotoksinler
Eksitotoksinler, dilin tat alıcılarını uyaran maddelerdir. Örnekler arasında monosodyum glutamat (MSG), aspartam ve protein izolatlarında ve hidrolize proteinde bulunanlar gibi değiştirilmiş proteinler bulunur. Genellikle işlenmiş besinlerin içeriğinde bulunan katkı maddeleridir. Eksitotoksinlerden kaçınmak fibromiyaljisi olan bireylerin yaşam kalitesini artıcı etki gösterebilir. Bununla birlikte, bu bileşikleri diyetinizden çıkarmayı deneyebilir ve bunun kişisel semptomlarınızı hafifletip hafifletmediğini gözlemleyebilirsiniz.
Sağlıklı kilonuzu koruyun.
Sağlıklı beslenmenin bir diğer faydası da kilonuzu yönetmenize yardımcı olabilmesidir. Çalışmalar fibromiyaljisi olan ve aynı zamanda obeziteli bireylerin kilo verdikten sonra daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olduklarını göstermektedir. Ek olarak sağlıklı kiloda olmak daha az ağrı, düşük depresyon riski ve iyi uyku kalitesi ile pozitif ilişkilidir.
Comments