top of page

Bağırsak Sağlığını İyileştirmek

Kendi içinde karmaşık bir düzene sahip ve sağlığımızın en önemli belirleyicilerinden biri: Bağırsaklar!



İkinci beynimiz olarak da adlandırdığımız bağırsaklar, genel sağlığın korunması ve iyileştirilmesi için kritik bir öneme sahiptir. Özellikle son yıllarda yapılan araştırmalar, bağırsak sağlığı ile bağışıklık sisteminin, mental sağlığın, otoimmün bozuklukların ve bazı kanser türlerinin doğrudan bağlantılı olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla bağırsakta bulunan bakterilerin çeşitliliğini sağlamak, bağırsakları onarıcı şekilde beslenmek ve hayat tarzı değişiklikleri oluşturmak çok önemlidir.


Bağırsaklarınızın onarılmaya ihtiyacı olduğunu gösteren bazı davranış ve semptomlar şunlar olabilir:

  • Gaz, şişkinlik, kabız veya ishal problemlerini devamlı yaşıyor olmak,

  • Yüksek şeker içeren bir beslenme örüntüsü,

  • İstenmeyen kilo değişimleri,

  • Uyku problemleri,

  • Kronik stres, yorgunluk,

  • Ciltte geçmeyen iritasyon,

  • Otoimmün bozukluklar,

  • Gıda intoleransları.


Bu durumların bir tanesini bile yaşıyorsanız o zaman bağırsak sağlığınızı gözden geçirmek iyi bir seçenek olabilir. Peki düzeltmek için neler yapmalıyız?


1. Stresi yönetmeyi öğrenmeliyiz.

Kronik yüksek düzeyde stres, bağırsaklarınız da dahil olmak üzere tüm vücudunuz için zorludur. Stresi yönetebilmek için meditasyon pratikleri yapmak, aktif olmak ve yardım almak önemli ve işe yarar çözüm önerileridir.


2. Yeterince uyumalıyız.

Yeterince ve yeterli kalitede uyku alamamak, bağırsak sağlığınız üzerinde ciddi etkilere neden olabilir ve bu da daha fazla uyku sorununa katkıda bulunabilir.

Her gece 7 saat kesintisiz uykuya öncelik vermeye çalışın.


3. Yavaş yemeliyiz.

Yemeğinizi iyice çiğnemek ve yemeklerinizi daha yavaş yemek, obezite ve diyabet geliştirme şansınızı azaltırken, aynı zamanda daha iyi yemek seçimleri yapmanıza yardımcı olabilir. Bu, sindirim rahatsızlığını azaltmanıza ve bağırsaklarınızı korumanıza yardımcı olabilir.


4. Bağırsak dostu besinlerle beslenmeliyiz.

Yediğiniz işlenmiş, yüksek şeker ve yüksek yağlı gıdaların miktarını sınırlamak daha sağlıklı bağırsaklar için önemli bir adımdır. Buna ek olarak fermente ve lifli besinlerden zengin beslenmek sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomuna da katkıda bulunur. Ayrıca polifenoller adı verilen mikro besinler açısından zengin gıdaları yiyerek de bağırsaklarınızı olumlu yönde etkileyebilirsiniz.


Nereden başlayacağınızı ve nasıl adımlar atmanız gerektiğini bilmiyorsanız, dert etmeyin!

5-26 Ocak tarihleri arasında gerçekleştireceğimiz 21 Günlük Bağırsak Sağlığı Programımıza katılın ve adımları beraber atalım...


Detaylı bilgi için senem@senatuvanc.com mail adresimiz üzerinden bize ulaşın.


Comments


bottom of page