İyi bir böbrek sağlığı elde etmek ve bunu korumak için sağlıklı beslenmek ve sağlıklı bir kiloda kalmak önemlidir. Bu, çok çeşitli besleyici yiyecekler yemek ve porsiyon boyutunuzu izlemek anlamına gelir.
Böbrek sağlığı açısından sebze, meyve, tam tahıllar, beyaz et, yumurta, yağlı tohumlar, baklagiller ve düşük yağlı süt ürünlerini beslenmenize dengeli bir şekilde dağıtmanızı öneriyoruz.
Tuz, şeker ve doymuş yağ alımının sınırlanması da böbrek sağlığı açısından önemlidir.
Tuz
Tuz veya sodyum, kan basıncını kontrol etmek için önemlidir, ancak doğru dengeyi sağlamanız gerekir. Çok fazla sodyum hem kalbiniz hem de böbrekleriniz için kötü olan artmış bir kan basıncına sebep olabilir. Böbrek hastalıklarında böbrekler fazla tuzu ve sıvıyı atamaz, bu nedenle sıklıkla vücutta birikerek şunlara neden olur:
Yüksek kan basıncı
Şişmiş ayak bilekleri, ayaklar ve eller
Şiş gözler
Nefes darlığı
Şeker
Şeker, yine tuz gibi vücudun ihtiyaç duyduğu bir karbonhidrat türüdür – ancak sağlıklı dozlarda. Çok fazla şeker tüketimi kilo almanıza neden olabilir, bu da böbrek ve kalp hastalığı, tip 2 diyabet, felç ve bazı kanser risklerini artırır. Şeker konusunda porsiyon kontrollü ilerlemek, kapalı ve şekerli içeceklerden uzak durmak ve susuzluğunuzu gidermek için bolca su tüketmek çok önemlidir.
Protein
Protein tüketildiğinde, vücut böbreklerden süzülen atık üretir. Protein sağlıklı bir beslenmenin önemli bir parçası olsa da, ihtiyacınız olandan daha fazla protein tüketmek böbreklerinizin daha fazla çalışmasına neden olabilir. Yüksek proteinli bir diyetin genel böbrek sağlığı üzerindeki etkileri hakkında daha fazla araştırma yapılması gerekmesine rağmen, halihazırda kronik böbrek hastalığınız varsa doktorunuz muhtemelen daha düşük proteinli bir diyet önerecektir. Size bu teşhis konmuş olsun ya da olmasın, daha sağlıklı protein kaynaklarını tercih etmeniz ve porsiyon boyutlarınızı izlemeniz böbrek sağlığı için çok önemlidir. Sizin için doğru protein miktarını belirlemek için bir diyetisyeniniz ile konuşun.
Alkol
Alkol, böbreklerin kandan filtrelemesi gereken atık bir üründür ve böbreklerinizi daha az verimli hale getirir. Bu, böbreklerin vücudunuzun su seviyelerini düzenleme yeteneğini etkileyebilecek dehidrasyondur. Karaciğer fonksiyonunu etkileyebilir, bu da böbreklere kan akışını etkileyebilir ve zamanla kronik böbrek hastalıklarına yol açabilir. Ayrıca yüksek alkol alımı, böbrek hastalığına yol açabilen yüksek tansiyon riskinin artmasına neden olabilir.
Comments